Klíma blog

Otthonfelújítási támogatás

2021.08.22 17:47
Otthonfelújítási támogatás

MI IS AZ A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS?

A lakásfelújítási támogatás egy olyan lehetőség, amellyel a 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők élhetnek, ha szeretnék felújítani ingatlanjukat. 50 százalékot térít vissza az állam, maximum 3 millió ft jár vissza utólag. Ha tehát valaki az összes támogatást igénybe szeretné venni, akkor 6 millió forint önerővel kell ehhez rendelkeznie. Blogbejegyzésünk további részében azt vesszük sorra, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy kinek jár pontosan az otthonfelújítási támogatás, miért kell figyelni a 1,5 millió forintos határra? Mi van akkor, ha az ingatlanunkon található épület nem lakás? Milyen esetben lépheti át a gyermekek életkora a 25-öt? Minden kiderül.

LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS: MAXIMUM 3 MILLIÓ FORINT A GYERMEKET NEVELŐ CSALÁDOK RÉSZÉRE

Pontos neve egyébként az, hogy a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása, erről született meg a kormányrendelet, ez lépett érvénybe idén január 1-től. Hány millió forintot lehet kapni? Természetesen ez az egyik leggyakoribb kérdés. A támogatási összeg 3 millió forint maximum, ez a felújítás összegének, azaz az anyagköltségnek és a munkadíjnak a felét lehet belőle fedezni. Először ki kell fizetni a teljes munkát, a támogatást utána lehet igényelni, ha minden rendben ment, utólag fizetik ki nekünk az összeget.  Ez pedig úgy jön ki, hogy 6 millió forintnak a felét fizeti ki az állam. Természetesen nem kötelező mindet igénybe venni, hogy járjon a felújítási támogatás. Fontos, hogy a kisebbik tételnek el kell, hogy érje 3 millió forint felét, ahhoz, hogy járjon a maximális támogatás. Azaz, ha valaki mind a hárommiló forintot igénybe szeretné venni, akkor mindkét tételnek minimum 1,5 millió – 1,5 millió forintosnak kell lennie.

KINEK JÁR A FELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS?

Az igénylőnek vagy magyar állampolgárnak kell lennie vagy olyan személynek kell, aki három hónapot meghaladó tartózkodás jogát tudja bizonyítani. Valamennyi gyermekét nevelő szülő számára igényelhető az állami támogatás. A házasságban élők, az egyedülállók, az élettársak is megkaphatják, ha van gyermekük. Ebben az esetben a gyermekkor a 12 hetes magzattól 25 éves korig tart, egy háztartásban kell, hogy éljenek. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, esetleg gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, akkor viszont nincs életkori határ.

Feltétel, hogy az igénylők megegyező lakóhellyel kell, hogy rendelkezzenek, a gyermeknek vagy gyermekeknek szintén ugyanabban a háztartásban kell élniük. Elengedhetetlen, (csakúgy, mint tulajdonképpen bármilyen lakáshitelnél), hogy az egyik szülőnek egy éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell, hogy rendelkezzen, maximum 30 napra megszakítva. Ha mindezek a feltételek teljesülnek, abban az esetben igényelhető a 3 millió forint.

TÁMOGATJÁK MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ALKALMAZÁSÁT IS

A felújítási támogatás egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy támogatja a megújuló energiaforrásokat is, például a napelemek használatát. Ez szakértők szerint hatalmas újdonság, fontos előrelépés a korszerű épületek számának javításában, a klímacélok elérésében. A korábban épült magyarországi lakóépületek ugyanis közismerten rossz energiafelhasználásúak, szinte semmilyen hangsúlyt nem fektettek a megújulókra. De nézzük, hogy mi mindenre igényelhető még a támogatás, mert a sor rendkívül hosszú.

MILYEN MUNKÁKRA FORDÍTHATÓ A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS ÉS MILYENEKRE NEM?

A maximum 3 millió forint meglehetősen sok munkára fordítható. Az állami segítség a legtöbb építőipari, felújítási munkára érvényesíthető. Olyanra is, amire nem feltétlenül gondolnánk elsőre. Ugyanakkor elég sok az olyan munka és anyag, amire nem igényelhető, ezek között szintén vannak meglepő tételek.

De mire lehet elég 3 millió ft? A kérdés inkább az, hogy mire elég 6 millió ft? Az 50 százalékát lehet ugyanis megigényelni. A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen igen sok mindenre fordítható. Fontos lépésnek tartjuk, hogy mielőtt bármelyik munkába belevágunk a kivitelezővel, kérjünk több árajánlatot és a legmegbízhatóbb, legjobb áron dolgozó szakembereket válasszuk. A következő két fejezetben pedig nézzük át, hogy mi mindenre kérhető és mire nem.

MINIMUM EGY ÉV UTÁN IGÉNYELHETŐ A TÁMOGATÁS, KIVÉVE…

Ahhoz, hogy valaki megkapja a támogatást, neki és gyermekeinek minimum egy éve abban az ingatlanban kell élnie, amire kéri az összeget. Van azonban kivétel: abban az esetben, ha az ingatlant egy éven belül vásárolták, esetleg a gyermek egy évnél fiatalabb, ez nem feltétel.

MINIMUM EGY ÉV TB JOGVISZONY, DE KINEK?

Mint a korábbi fejezetben írtuk, ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni. Ez nem újdonság, számos támogatásnál ez minimális feltételnek számít. Ebbe pedig sok mindenki belefér: a nappali tagozatos hallgató jogviszony, a nyugdíj mellett is érvényes munkaviszony, a GYED, amit diploma mellett veszünk igénybe, sőt, még a külföldön érvényes fizetett társadalombiztosítást is elfogadják. Feltétel, hogy a támogatás igénylésének idején az igénylőnek biztosítottnak kell lennie Magyarországon. A támogatás igénylésekor ne feledkezzünk meg letölteni az erről szóló nyilatkozatot a Magyar Államkincstár honlapjáról.

EGYÁLTALÁN KI A BIZTOSÍTOTT HAZÁNKBAN?

A legbővebb kategória azoknak a köre, akiknek van bejelentett munkaviszonyuk, az ő munkáltatójuknak ugyanis kötelező biztosítani az alkalmazottjukat. Hasonló kategóriát képeznek a szövetkezeti tagok, akik részt vesznek annak tevékenységében. Ezt megtehetik munkaviszonyban, vállalkozásban, esetleg megbízási jogviszonyban is. Szintén társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek az egyéni és társas vállalkozók, az őstermelők, de azok is, akik megbízási szerződés alapján vagy főállású kisadózóként dolgoznak. Sokaknak lehet megnyugtató, hogy azok is társadalombiztosítottnak számítanak, akik külföldön dolgoznak, de jogviszonyuk alapján még itthon biztosítottak.

KÖZTARTOZÁS ESETÉN NEM JÁR AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS

Ha a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában valakinek köztartozását tartják nyilván, az nem igényelheti a támogatást. Igénylés előtt tehát érdemes utánajárni az adóhatóságnál, mert akár néhány ezer forintos köztartozás is kizáró ok lehet. A hiányt pedig viszonylag gyorsan be lehet fizetni, hogy emiatt ne akadjon el az ügymenet.

TÖBBSZÖR IS IGÉNYELHETŐ A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS EGY INGATLANRA?

Elméletben igényelhető, de erre igen szigorú szabályok vonatkoznak. Csak akkor lehet kérni, ha egy tulajdonos, aki felújítást vitt véghez a saját hányadán, eladja azt a részt, de nem olyannak, aki a rokona.

CSAK VÁLLALKOZÓI SZERZŐDÉSSEL

Csak abban az esetben van értelme igényeli a támogatást, ha a felújítással megbízott vállalkozóval szerződést kötöttünk. Az idén kötött szerződésnek tartalmaznia kell tulajdonképpen mindent: a tervezéssel, építéssel, szereléssel, egyéb munkálatokkal kapcsolatos díjakat. Ha az anyagokat is a kivitelező szerezte be, akkor azok díjainak is szerepelnie kell a vállalkozói szerződésben. Az igényléshez csak olyannal szabad szerződni, akinek neve, cége megtalálható a működő adóalanyok listáján. A vállalkozó szerződés mintája szintén megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján.

SZERZŐDÉSEK MELLETT SZÁMLÁK A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

Csak akkor igényelhető a 3 millió forint állami támogatás, ha minden munkát számlával igazolunk Magyar Államkincstárnak. A számlát 2021. január elsejétől 2022. december utolsó napjáig lehet kiállítani. Természetesen annak a nevére kell kiállítani, aki igényelte a felújítást A számlán szerepelnie kell az anyagköltségnek, a felújítási munkáknak. Ha átutalásos számlát állított ki a vállalkozó, akkor az arról szóló banki igazolást is be kell mutatni. A munka befejezése, illetve a számla kifizetése után, 60 belül lehető igényelni a lakásfelújítási támogatást.

A munkálatokat igazoló számla esetében csak saját névre szóló dokumentum fogadható el, olyan, ami megfelel az áfatörvénynek. Ez termékértékesítése, illetve szolgáltatásnyújtásról kell, hogy szóljon. Csak olyan dokumentumot fogadnak el, amelynél a vállalkozó teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét.

2022. DECEMBER 31-IG: EDDIG IGÉNYELHETŐ A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

Jelen állás szerint 2022. december 31-ig lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat, egyelőre nincs arról szól, hogy utána mi következik, hogy változnak a szabályok, ha egyáltalán változnak. Az otthonfelújítási támogatás az építés befejezését, valamint a számlák kifizetését követően 60 napon belül, legkésőbb 2022 december 31-ig igényelhető. Ha több számlát kell benyújtani, akkor határidőnél az legutolsó kifizetés időpontját kell kiindulásnak venni a támogatás igénylésekor.

MIKÉNT IGÉNYELHETŐ A TÁMOGATÁS?

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja lakásfelújítási támogatás igénylésének az elektronikus út. Online a Magyar Államkincstár honlapján lehet kérni. Természetesen azoknál a kormányablakoknál, ahol foglalkoznak ilyesmivel, szintén benyújtható. Vegyük figyelembe, hogy vannak olyan ablakok, ahol nem foglalkoznak ilyesmivel, csak okmányok kiadásával, érdemes ennek utánanézni. Az igénylést a munkálatok után 60 napon belül lehet leadni. Aki szeretné, az postai úton is benyújthatja az igénylést, természetesen a Magyar Államkincstárnak címezve.

EZEK NÉLKÜL NE VÁGJ BELE

  • Másolat valamennyi vállalkozói szerződésről, ennek formanyomtatvány a megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján
  • Valamennyi számla, az átutalással teljesített számlákról banki igazolás
  • Másolat a kifizetés igazolásáról
  • Az igénylő vagy igénylők lakcímigazoló hatásági igazolványáról készült másolat, ugyanez szükséges a gyermekektől is
  • Másolatban szükséges beadni személyazonosító igazolványokat is
  • Kitöltött számlaösszesítő, aminek mintája szintén letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról
  • A Magyar Államkincstár honlapján található, 1. számú melléklet alapján tett nyilatkozat arról, hogy rendben van a tb jogviszony
  • Várandósság esetén, azaz a 12. hetét betöltött magzat esetén a várandósgondozási könyv megfelelő része, vagy az orvos által kiállított, szignózott, a várandósság tényéről és annak fennállása időtartamáról szóló igazolás.
Webáruház készítés