Klíma blog

Mit takarnak a SEER, SCOP rövidítések?

2021.08.06 17:47
Mit takarnak a SEER, SCOP rövidítések?

2013. január 1. óta újfajta energetikai besorolást alkalmaznak Unió-szerte a kereskedők és a  viszonteladók az olyan termékekkel kapcsolatban, mint a hűtőszekrény, vagy épp a  klímaberendezés.Ennek lényege, hogy a vásárlók még összetettebb jelzésrendszeralapján tájékozódhatnak a  megvásárolandó termék energia-megtakarításáról és főként környezetvédelmi tulajdonságairól.

A SEER érték azt mutatja, hogy a légkondicionáló hűtési üzemmódban milyen  energiahatékonysággal működik, míg a SCOP érték a fűtési tulajdonságokról tájékoztat. Egy 8,50 SEER értéket mutató eszköz az A+++ kategóriának felel meg, míg fűtés esetében ugyanezt az 5,10 SCOP jelenti.

3,60 SEER már sárga E jelzéssel egyenértékű, míg ugyanez SCOP értékben 2,50.

Klíma energiaosztály

Minderre azért volt szükség, mert ugyan energia címke már korábban is volt a klímákon, de ezzel a rendszerrel sokkal hatékonyabban lehet mérni, s főleg mutatni a valóságot, hiszen egy légkondicionáló igen különböző energiafelhasználási mutatókkal működhet.

A 2013. januári törvény értelmében az egy bizonyos takarékossági szintet meg nem ütő légkondicionálókat kivonták a forgalomból.
A törvénykezés már rövid távon is nagy sikerrel járt, hiszen az elmúlt másfél évben az európai  exportra termelő gyártók a törvény szigorú figyelembevételével alakítottak termékeik  konstrukcióján, s e fejlesztések természetesen ebben a pillanatban is gőzerővel zajlanak.
Ezen rövid idő alatt úgy alakult a verseny, hogy az a jobb gyártó, akinek klímája az abszolút tökéleteshez minél közelebbi értékeket ér el, s közben a berendezés teljesítménye mégis magasabb.

Hála a környezetvédelmi szabályoknak, manapság már kiemelten fontos szempont, hogy egy olyan  eszköz, mint a légkondicionáló, működése közben a lehető legcsekélyebb módon szennyezze csupán környezetét.

Webáruház készítés