Klíma blog

Mennyit fogyaszt valójában egy klíma?

2021.08.14 17:47
Mennyit fogyaszt valójában egy klíma?

Mennyit fogyaszt valójában egy klíma?

Érdekli esetleg Önt, hogy mennyi áramot fogyaszt valójában egy klímaberendezés és milyen költségekre számíthat majd? Cikkünkben konkrét példákon keresztül és számításokkal is bemutatjuk mennyivel emelkedik majd várhatóan a villanyszámla a klíma használata  esetén.

Most valós példákon keresztül levezetjük Önnek, hogy milyen költségei vannak egy klímaberendezés használatának. A számolásnál nem középértéket számoltunk, hanem a legmagasabb áram árral és intenzív használattal kalkulálva a költségeket.

 

Nem voltam rest és végigolvastam a HVG hivatkozásában lévő,  amúgy 20 oldalas tanulmányt, mert tapasztalataim alapján tudtam, hogy szimplán újságírói ferdítésnek köszönhető ez a téves adat. A cikk meghozta a kedvem, hogy írjak egy tájékoztató cikket a klímák valós- forintosítható áramfogyasztásáról, teljesen hétköznapi nyelvezettel, érthetően fogalmazva.

A lakossági klímák általános használatában jellemző jelölések, 2.5kw- 3,5kw–os klíma nem a klíma áramfogyasztását jelző mérőszám, hanem egy hideg levegő szállítási érték, ami megmutatja, hogy milyen hűtési teljesítményre lesz képes a berendezés. A klímák dobozán éppen ezért helyesen nem is a kilowatt érték szerepel, hanem a 9000btu és 12.000btu jelzés, mivel ez mutatja melyik hűtési osztályba tartozik a klímánk.


Két mérőszám mutatja meg a klímánk energiahatékonyságát.

 

A SEER érték fejezi ki a berendezés hűtési üzemi hatékonyságát a szezonalitást is figyelembe véve. 
Gyakorlatilag, hogy 1 kW befektetett villamos energiából hány kW hűtési teljesítményt állít elő a berendezés (ezért is W/W a mértékegysége).
Az SCOP érték ugyanezt fejezi ki csak fűtés üzemre számítva.

 

Két konkrét példát nézzünk meg, ismert és elterjedt típusokkal, ami megmutatja a klímák áramfelvételét.


Midea Blanc 2,5 kW-os inverteres klíma
- hűtő teljesítmény 2,6 kW
- SEER 6,2 W/W
- ha folyamatos maximumon menne, akkor az áram fogyasztása a következő képlet szerint számolható: hűtő teljesítmény/SEER - tehát 2,6/6,2=0,42. Ezt az értéket megszorozva az A2-es lakossági tarifa csúcsidős árával megkapjuk, hogy a folyamatosan maximális teljesítménnyel üzemelő klímánk óránként 18 Ft-ba (17,81 Ft) kerül.
- fűtő teljesítmény (+2 C fok esetén) 2,6 kW
- SCOP (+2 C fok esetén) 5,1 W/W
- a fenti számítási módszerrel a fűtés 22 Ft-ba (21,65 Ft) kerül óránként.

Daikin Sensira 2,5 kW-os inverteres klíma
- hűtő teljesítmény 2,5 kW
- SEER 6,22 W/W
- a fenti számítási módszerrel a hűtés 17 Ft-ba (17,07 Ft) kerül óránként
- fűtő teljesítmény 2,8 kW
- SCOP 4,01 W/W (ebből is látszik, hogy ez a konkrét típus nem fűtésre van optimalizálva)
- fenti számítási módszerrel a fűtés 30 Ft-ba (29,65 Ft) kerül óránként.


Ezek az elméleti maximum fogyasztást feltételezik, a valóságban folyamatosan soha nem üzemelnek ezen üzemmódon! A klíma bekapcsolásakor a meleg lakásban adja le a maximális teljesítményét, majd a kívánt hőmérsékletet elérve fokozatosan csökkenti és egy alacsony üzemi, szinten tartó működésre áll majd át.

A fenti két példán keresztül kiszámolhatjuk, hogy napi 10 órás intenzív használatot feltételezve 180Ft körül lesz a várható költségünk. Ennyi pénzért vásárolunk meg egy átaludt éjszakát és ennyibe kerül majd a stressz csökkentése, egészségünk védelme a túlzott felmelegedéstől és a kialvatlanságból eredő problémák megszüntetése.
Ettől eltérő értéket kaphatunk tetőtérben, sok ablakkal rendelkező és folyamatosan benapozott szobák esetében, de viszonyítási alapnak mindenképpen megfelelő lehet. Illetve ezek modern, inverteres klímák, nem összehasonlíthatóak a régi On/off rendszerű klímákkal, amelyek valóban pazarlóan bántak az energiával.
 

Így egy egész hónapra, minden nap 10 órás klímahasználattal számolva havi brt. 5.000- 6.000Ft lesz a villanyszámla emelkedése, egy egész nyári szezonban pedig- komoly meleggel kalkulálva- nagyságrendileg 15.000- 20.000Ft-ot fogunk a teljesen nyári túlélésünkért kifizetni.

 

A példáink számításánál direkt a legpesszimistább módon számoltunk, miszerint a felhasználó A2 tarifa alapján folyamatosan csúcsidőben működteti a klímáját.

Webáruház készítés