Klíma blog

Az otthon melege fűtésre optimalizált klímával ?

2021.07.29 17:47
Az otthon melege fűtésre optimalizált klímával ?

 

Fűtés átmeneti időszakban, és rásegítő fűtés

Az átmeneti időszakban gyorsan, akár egy-egy helyiségben is fűthetünk, nem kell az egész központi rendszert beizzítani, hogy este kényelmes melegben töltsük el a szabadidőnket. Míg kinn nincsenek mínuszok - általában +5°C-os külső hőmérsékletet szoktak a gyártók meghatározni - addig a klíma teljesítmény vesztés nélkül tud fűteni, ez a tavaszi, enyhébb őszi estéken nagyszerűen működik.

Klímánkat pedig akár kiegészítő fűtésként is használhatjuk, ha a meglévő fűtési rendszer egy bizonyos hőfok felett már túl drága. Mondhatjuk például azt, hogy a gázkazán teljesítményét úgy állítjuk be, hogy kb. 20°C-ig fűtsön, és a 23-26°C-os komfortos szobahőmérsékletet klímával érjük el.

Fűtésre optimalizált klíma előnye, azaz élvezze egész évben klímáját!

Az inverteres technológiának köszönhetően gazdaságosabb, csendesebb a készülékek működése. Ki kell emelnem mindenképp, a fűtésre optimalizált klímák előnyét, ezekkel a készülékekkel tud biztonságosan egész évben fűteni-hűteni. A kültéri egység téliesített, sok modell kiegészítő elektromos fűtéssel, karterfűtéssel van ellátva, a hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, erre a kis időre a beltéri egység leáll. Erre mindenképp szükség van, mert a ráfagyott víznek, a télen is keletkező párának ki kell folynia, hogy a gép zavartalanul és gazdaságosan tudjon működni. Ha ezt nem történne meg a ráfagyott víz szétfagyaszthatja a hőcserélőt és eltörheti a kültéri egység ventilátorát.

Figyeljünk az SCOP értékre!

Fontos mutató még a SCOP érték, minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Mitől gazdaságos? A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként. Egy 2.5 kW-os klíma óránként kb. 0,6 kW áramot fogyaszt, azonban a hőleadása ennek a sokszorosa, akár több mint 5,1 szerese (A+++) is lehet. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik, és még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó.

Webáruház készítés